Pad Thai - KUKBUK
Pad Thai kukbuk

Pad Thai

4 porcje

Makaron smażony po tajsku, aromatyczny i chrupiący od orzeszków. Zróbcie sobie w domu lato!

Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przyrządzamy sos tamaryndowy. W miseczce zalewamy gorącą wodą lub bulionem pastę tamaryndową, cukier brązowy, keczup, sos sojowy i rybny. Mikstura powinna mieć przyjemny, słodko-słono-kwaśny smak. Tofu kroimy w centymetrowe kwadraty i podsmażamy na gorącej patelni z obu stron na złoty kolor. Odstawiamy na bok. Orzeszki ziemne ucieramy w moździerzu lub blenderze. Czosnek drobno siekamy, cebule kroimy w plasterki, papryczkę chili w ukośne krążki, a dymkę na kawałki długości 6 centymetrów. Na dużej patelni lub woku na dwóch łyżkach oleju smażymy czosnek, cebulę i papryczkę chili. Kiedy cebula się zrumieni, dodajemy 4 łyżki oleju (porządny pad thai wymaga dużo tłuszczu) i wlewamy roztrzepane jajka. Szybko mieszamy i dorzucamy makaron. Dodajemy tofu i polewamy całość sosem tamaryndowym. Pod koniec gotowania wrzucamy dymkę. Każdą porcję makaronu posypujemy orzeszkami ziemnymi i kiełkami. Na brzegu talerza układamy po dwie ćwiartki limonki.

Wersja z kurczakiem lub krewetkami:

Pokrojone w paski piersi kurczaka lub krewetki z ogonkami wrzucamy na patelnię po usmażeniu jajek. Dodajemy makaron i postępujemy identycznie jak w wersji wegetariańskiej.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: