Pączki z ciasta parzonego ze skórką pomarańczy - KUKBUK
paczki ciasto parzone kukbuk

Pączki z ciasta parzonego ze skórką pomarańczy

4 porcje

W garnuszku z grubym dnem doprowadzamy do wrzenia wodę z dodatkiem masła, cukru i soli. Wrzucamy skórkę z pomarańczy i wsypujemy mąkę, mocno i energicznie mieszając. Zaparzamy lekko ciasto, trzymając je na małym ogniu, i dodajemy (ciągle mieszając) jajko po jajku. Zasada jest taka, że dopiero gdy jedno połączy się z ciastem, wrzucamy kolejne. Elektryczny mikser może wspierać was w mieszaniu. Powstanie kleiste ciasto ptysiowe, któremu pozwalamy pół godziny odetchnąć, zanim zaczniemy je smażyć. Rozgrzewamy dużą porcję tłuszczu i za pomocą stołowej łyżki nakładamy quenelle w kształcie łezek. Pozwólmy im chwilę popływać we fryturze i zrumienić się ze wszystkich stron. Papier do otarcia nadmiaru tłuszczu mile widziany. A potem cynamon, cukier puder, syrop z pomarańczy lub gorąca czekolada.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: