Pachnące curry jajeczne - KUKBUK
curry jajka kukbuk

Pachnące curry jajeczne

2 porcje

Jajko na twardo nie musi pływać tylko w zupie. Wrzućcie je do curry i przykryjcie kolendrową kołderką!

Jajka gotujemy na twardo (8 minut od zagotowania się wody), chłodzimy i obieramy ze skorupek. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka, imbir obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. W rondlu o grubym dnie roztapiamy masło i podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pastę curry i chwilę podsmażamy.
Następnie dodajemy pomidora, mleczko kokosowe, liście curry i pokrojone papryczki chili (kilka plasterków odkładamy do ozdoby). Gotujemy, aż masa ciut zgęstnieje (około 5 minut), solimy. Dorzucamy jajka w całości i podgrzewamy curry kilka minut.

 

Gotowe danie przekładamy do miseczek, posypujemy dużą ilością kolendry i dekorujemy kilkoma plasterkami chili. Podajemy z ryżem basmati.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: