Oyakodon - KUKBUK
oyakodon kukbuk

Oyakodon

4 porcje

Oyakodon znaczy rodzic-dziecko, bo kurczak spotyka się w tym daniu z jajkiem.

Mięso kroimy na około 2-centymetrowe kawałki, cebulę w plasterki. Mięso podsmażamy, aż stanie się białe, zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu szklimy cebulę. Sos sojowy, mirin, dashi, cukier i 200 ml wody mieszamy w osobnym naczyniu.

Ryż zalewamy wodą, rozcieramy go w dłoniach i odcedzamy przez sitko. Powtarzamy tę czynność kilkukrotnie, aż pozbędziemy się „mączki” mącącej wodę. Tak przygotowany ryż wsypujemy do garnka (najlepiej o grubym dnie), zalewamy litrem wody i zagotowujemy na dużym ogniu. Kiedy woda zawrze, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek częściowo pokrywką i gotujemy przez 12-15 minut. Zdejmujemy ryż z ognia, trzymamy pod przykryciem jeszcze 5 minut, po czym szybko mieszamy i trzymamy w cieple, by nie ostygł do momentu podania.

 

Na średniej patelni kładziemy kawałki kurczaka oraz cebulę tak, żeby dotykały dna, wlewamy przygotowany sos i podgrzewamy z uchyloną pokrywką 3-4 minuty. Zalewamy rozkłóconymi jajkami, ponownie częściowo przykrywamy i gotujemy dalej przez 2 minuty, aż jajka się zetną, ale pozostaną puszyste. W 4 miskach rozkładamy ryż, a na nim po ćwiartce „omletu”. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem oraz paskami wodorostów.

 

 

Przepis: rodzina Kitamikado

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: