Owczy wypas - KUKBUK
jagniecina kukbuk

Owczy wypas

1 forma

Marchewki gotujemy do miękkości, osobno tłuczemy i przecieramy przez sito. Dodajemy po dwie łyżki masła do każdego z dwóch kolorowych purée, mieszamy dokładnie. Jagnięcą szyję tniemy na dwa grube plastry i smażymy na maśle klarowanym, z początku na dużym ogniu, a później go zmniejszamy. Mięso obracamy co 15-20 sekund, aż do czasu osiągnięcia upragnionego stopnia usmażenia. Kater (metalową formę) wypełniamy purée z żółtej, a następnie z fioletowej marchewki, na wierzchu układamy usmażony kawałek mięsa, a bok porcji obklejamy kiełkami musztardowca. Całość polewamy emulsją zrobioną z żółtek i oleju z pestek dyni ubitych ze sobą energicznie, dodajemy sól i pieprz do smaku.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: