Ostrygi w tempurze z majonezem wasabi - KUKBUK
ostrygi tempura kukbuk

Ostrygi w tempurze z majonezem wasabi

4 porcje

W blenderze miksujemy 2 łyżki soli, 1 płat alg i 1 łyżeczkę sezamu. Przekładamy mieszankę do szczelnego pudełka. Łyżeczkę wasabi (lub więcej, wedle uznania) łączymy z odrobiną wody, po czym dokładnie mieszamy z majonezem.

Mąkę na tempurę mieszamy w proporcjach 1:1 z lodowatą wodą i trzymamy na lodzie. Otwieramy ostrygi – najlepiej nie próbować wbić się w nie na raz, tylko po kawałku, ruch po ruchu, wypracować otwór na złączeniu muszli, aż ostryga odpuści. Równocześnie rozgrzewamy olej do smażenia. Zanurzamy ostrygę w tempurze i zamaszystym ruchem od siebie zanurzamy ją we fryturze. Gdy zrobi się złotobrązowa, wyjmujemy ją z oleju, odsączamy na papierowym ręczniku, posypujemy solą z nori i podajemy z majonezem wasabi.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: