Ostra soczewica - KUKBUK
ostra soczewica kukbuk

Ostra soczewica

4 porcje

Akcja regeneracja - miska pikantnej soczewicy z bekonem i pomidorami postawi na nogi każdego imprezowicza.

Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oliwy do smażenia. Wrzucamy boczek pokrojony w dużą kostkę lub paski. Kiedy boczek nabierze złocistego koloru, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dwie łyżki sosu BBQ oraz liść laurowy, który uwolni aromat na oliwie. Czekamy, aż cebula się zeszkli, i dodajemy soczewicę. Całość dusimy przez dwie minuty. Wrzucamy pokrojoną w talarki kiełbasę chorizo, dolewamy pół litra bulionu i dodajemy pomidory. Mieszamy, stopniowo dolewając resztę bulionu. Gotujemy 30-40 minut, aż soczewica zmięknie. Przyprawiamy danie solą i pieprzem. Przykrywamy garnek pokrywką i pozwalamy przeniknąć się smakom (minimum 20 minut).

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: