Ośmiornica z ziemniakami, selerem i fasolką szparagową - KUKBUK
osmiornica ziemniaki kukbuk

Ośmiornica z ziemniakami, selerem i fasolką szparagową

4 porcje

To pyszne i proste danie poleca Marco Ghia – szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.

W dużej ilości osolonego wrzątku gotujemy cebulę i seler. Zanurzamy ośmiornicę we wrzątku trzy razy – za każdym razem na około minutę, po czym odkładamy ją.

Gotujemy na twardo ziemniaki, dwie łodygi selera naciowego i fasolkę szparagową. Przez pięć minut podsmażamy je na patelni, po czym dodajemy do nich pokrojoną na kawałki ośmiornicę i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Serwujemy na zimno. Przed podaniem posypujemy słodką papryką.

 

Smacznego!

 

Przepis i zdjęcia: Akademia Kulinarna Whirlpool

osmiornica ziemniaki kukbuk
osmiornica ziemniaki kukbuk

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25.

Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Luca Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.

 

Akademia Kulinarna Whirlpool we WrocławiuSzefem kuchni jest Justyna Pląskowska – prowadzi warsztaty z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej. Zachęca dzieci i najbardziej wymagających konsumentów do spożywania naturalnych potraw, pokazując, że pojęcie Slow Food, to przede wszystkim zabawa w towarzystwie witamin i najważniejszych mikroelementów. Oferta wrocławskiej akademii jest niezwykle szeroka. Od kursów dla dorosłych, amatorów i profesjonalistów, przez warsztaty dla dzieci, spotkania integracyjne, urodziny, spotkania autorskie po warsztaty baristyczne oraz sommelierskie.

 

Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w 6-ty Zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: