Ośmiornica z oliwkami, serem i ziemniakami - KUKBUK
osmiornica-z-oliwkami kukbuk

Ośmiornica z oliwkami, serem i ziemniakami

4 porcje

Boicie się tych macek? Ten przepis jest tak prosty, że na pewno sobie poradzicie.

Jeśli dysponujemy świeżą ośmiornicą, obtłukujemy ją wałkiem, żeby zmiękczyć mięso. Nie musimy tego robić, jeśli mamy mrożoną. Dokładnie ją myjemy i wkładamy do garnka, zalewając dwiema łyżkami oliwy. Dorzucamy 2 ząbki czosnku i przyprawy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez godzinę do półtorej, w zależności od rozmiaru. Równocześnie gotujemy młode ziemniaczki. Gdy ośmiornica będzie już miękka, ale nie będzie się rozpadać, zdejmujemy ją z ognia. Ziemniaki kroimy na pół, selera w dłuższe plastry pod kątem, ośmiornicę zaś w trzycentymetrowe kawałki. Łączymy kartofle z kawałkami mięsa, dorzucamy kilka zielonych oliwek i doprawiamy świeżym pieprzem. Mieszamy i podajemy z ćwiartką cytryny.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: