Orientalny bulion z jajkiem i makaronem soba - KUKBUK
orientalny bulion kukbuk

Orientalny bulion z jajkiem i makaronem soba

6 porcji

Ale dobre! Wschodni bulion z jajkiem i gryczanym makaronem soba. Rozgrzewający, pyszny, pożywny!

 

Marchewki, pietruszkę i imbir obieramy. Seler myjemy. Cebulę kładziemy na palniku kuchenki i opalamy, aż z zewnątrz sczernieje. Czosnek obieramy, siekamy i wrzucamy na rozgrzany w dużym garnku tłuszcz. Dodajemy suche przyprawy i podsmażamy przez kilka minut. Kiedy zacznie się wydobywać głęboki aromat, dodajemy mięso i obrane warzywa, zalewamy wodą i podgrzewamy na małym ogniu. Nie mieszamy, ale raz po raz zbieramy z powierzchni szumowiny. Od momentu zagotowania trzymamy go na minimalnym ogniu przez minimum godzinę (im dłużej, tym będzie bardziej intensywny). Pod koniec gotowania dodajemy cukier, sól i sos sojowy. Odcedzamy.

W małym rondelku podgrzewamy jedną porcję bulionu. Dodajemy makaron i gotujemy go według wskazówek na opakowaniu. Kiedy makaron jest prawie gotowy, powoli dolewamy rozkłócone jajko, kreśląc w garnku widelcem ósemki, aż się zetnie. Przekładamy zupę do miski, w razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym i podajemy z posiekanym szczypiorem oraz wybranymi dodatkami.

Przepis i zdjęcia: Marianna Medyńska

© KUKBUK 2017