Orientalne żeberka w mandarynkowej marynacie - KUKBUK

Orientalne żeberka w mandarynkowej marynacie

ok. 3 porcje

W misce mieszamy ze sobą sok z mandarynek, miód i sos sojowy. Przyprawy prażymy na suchej patelni, a kiedy zaczną wydzielać intensywny zapach, dodajemy je do marynaty. Zanurzamy w niej żeberka, owijamy naczynie folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Żeberka wykładamy na blaszkę razem z marynatą, blaszkę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy przez około półtorej godziny w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia ściągamy folię i polewając kilkukrotnie sosem, który zebrał się na dnie blaszki, czekamy, aż staną się ciemne i lśniące. Podajemy od razu! Najlepiej z sałatką z mandarynek, czerwonej cebuli i kolendry.

© KUKBUK 2017