Orientalna zupa dyniowa z gruszką - KUKBUK
kukbuk zupa dyniowa gruszka

Orientalna zupa dyniowa z gruszką

4-6 porcji

Energetycznie pomarańczowa, rozgrzewająca i lekko słodka dzięki dodatkowi jabłka i gruszki. Idealna zupa na jesień!

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w krążki. W dużym garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy marchewkę, chwilę dusimy pod przykryciem. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz miód i goździk rozgnieciony w moździerzu, całość zalewamy szklanką zimnej wody. Dusimy na małym ogniu przez 25 minut, mieszając od czasu do czasu. Jabłko oraz gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w nieduże kawałki. Ostudzoną dynię kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka z cebulą oraz marchewką. Dodajemy jabłko i gruszki. Dolewamy tyle wody, żeby przykryć wszystkie składniki. Gotujemy przez 30 minut. Zupę miksujemy dokładnie za pomocą ręcznego blendera. Solimy do smaku.

Jajko roztrzepujemy na głębszym talerzu. Kromki chleba obtaczamy w jajku i smażymy na sporej ilości rozgrzanego oleju do zrumienienia. Po wyjęciu układamy na chwilę na papierowym ręczniku. Posypujemy solą i natką pietruszki.

Krem przelewamy do miseczek, posypujemy uprażonymi orzechami piniowymi i skrapiamy mlekiem kokosowym lub śmietanką. Dodatkowo można posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z gorącymi tostami. Dyniowa idealna na dżdżyste popołudnia opatulone szarymi chmurami.

 

Przepis i zdjęcie: Anna Matuszczak, orajtkitchen.blogspot.com

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: