Oponki z cydrem - KUKBUK
oponki kukbuk

Oponki z cydrem

15 sztuk

Korzenne pączki z dziurką obtoczone w cynamonowym cukrze to idealne towarzystwo do porannej kawy.

W małym rondelku gotujemy cydr do momentu, aż zredukuje swoją objętość do 2 łyżek (około 20 – 25 minut). Zdejmujemy z ognia.

W misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i sól. W oddzielnej misce ucieramy masło na gładką i puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy oba cukry, jajko, zredukowany cydr i śmietanę. Do zmiksowanej masy dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy – za pomocą miksera lub łyżką. Ciasto przenosimy na blat oprószony mąką i chwilę wyrabiamy. Przygotowujemy dwa arkusze papieru do pieczenia.  Na jeden z nich przekładamy ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 13 x 40 cm. Ciasto jest dość plastyczne więc można je także rozciągnąć rękoma. Przygotowane ciasto przykrywamy drugim arkuszem papieru i chłodzimy w lodówce przez około 20 minut.

Ze schłodzonego ciasta wycinamy oponki o średnicy 6,5 cm. W środku nakrętką wycinamy mniejsze kółeczka. Resztki ciasta łączymy w jeden kawałek i wycinamy kilka nowych oponek. Ponownie chłodzimy w lodówce przez 20 minut.

W tym czasie rozgrzewamy olej do temperatury 180 stopni. W płytkiej misce lub talerzu mieszamy cukier puder i cynamon.

Oponki smażymy partiami, po około 4 – 5 sztuk jednocześnie, przez około 30 – 40 sekund z każdej strony. Po zanurzeniu w oleju oponki opadną na dno, jednak po chwili powinny wypłynąć i zwiększyć objętość. Usmażone odkładamy na ręczniki papierowe. Po ostygnięciu obtaczamy w cynamonowym cukrze.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: