Oponki bananowe - KUKBUK
oponki bananowe kukbuk

Oponki bananowe

16 porcji

Pączki bez cukru? To możliwe, wystarczy dodać do ciasta bardzo dojrzałe banany.

Mąkę, suszone drożdże i sól przesiewamy. Banany umieszczamy w garnku z grubym dnem. Rozgniatamy widelcem do uzyskania w miarę gładkiej masy. Dodajemy 3 łyżki mąki i mieszamy. Garnek stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy masę, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Masę bananową przekładamy do miski, dodajemy przesiane suche składniki i jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy przy użyciu miksera lub ręcznie. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je na blat kuchenny podsypany mąką i chwile wyrabiamy. Dodajemy masło i zagniatamy, aż będzie błyszczące i gładkie (około 10 minut). Ciasto podczas rozciągania nie powinno się rozrywać.  Przenosimy do miski, przykrywamy  ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (około 1 – 1,5 godziny).

Ciasto przenosimy na podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy oponki o średnicy 6,5 cm. W środku nakrętką wycinamy mniejsze kółeczka. Resztki ciasta łączymy w jeden kawałek, rozwałkowujemy i wycinamy kilka nowych oponek.

Olej rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.

Ziele angielskie rozbijamy w moździerzu lub przy użyciu młotka i mieszamy z cukrem pudrem.

Oponki smażymy partiami, po około 4 – 5 sztuk jednocześnie, przez około 30 – 40 sekund z każdej strony. Po zanurzeniu w oleju oponki opadną na dno, jednak po chwili powinny wypłynąć i zwiększyć swoją objętość. Usmażone odkładamy na papierowe ręczniki. Po ostygnięciu możemy obtoczyć w cukrze pudrze.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: