Omlet grzybek - KUKBUK
Omlet grzybek kukbuk

Omlet grzybek

1 porcja

Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugiej misce ucieramy żółtko, a następnie dodajemy do niego mleko i mąkę, mieszamy dokładnie. Do masy dodajemy łyżkę piany, mieszamy energicznie, a następnie dokładamy pozostałą część piany i mieszamy delikatnie.

Na malutkiej patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę masła i wylewamy masę jajeczną. Kiedy brzegi grzybka zaczną się ścinać, zsuwamy go na talerzyk, wrzucamy na patelnię pozostałą część masła i przekładamy na nie omlet – smażymy go z drugiej strony.

Gorący omlet zsuwamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i skrapiamy sokiem z cytryny. Można też podać go z ulubionym dżemem lub powidłami.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: