Okładkowe pierniki - KUKBUK
pierniczki kukbuk

Okładkowe pierniki

4-5 blaszek

Kiedy zaczynają się święta? Kiedy w całym domu pachnie piernikiem! Dlatego zdradzamy Wam prosty przepis na nasze ulubione ciasteczka.

Miód z masłem i przyprawą do piernika podgrzewamy w garnku, aż masło się roztopi. Odstawiamy do wystudzenia. Mąki (jeśli nie używamy żytniej, dodajemy 600g pszennej), cukier i sodę mieszamy w misce, dodajemy ostudzoną masę miodową oraz jajka i wyrabiamy na elastyczne ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.

Po wyjęciu dobrze wyrabiamy ciasto i wałkujemy je, lekko posypując mąką, na grubość około ½ centymetra. Wykrawamy pierniczki o dowolnych kształtach i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 170 stopni, uważając, by nie przypalić drobniejszych pierniczków. Zdejmujemy z blachy po wystudzeniu.

 

 

Przepis: Żanetta Michałuszek / http://zanpier.pl/

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: