Ogórkowe pikle Madame Paston - KUKBUK
pikle agata wojda kukbuk

Ogórkowe pikle Madame Paston

2-3 słoiki

Kroimy wszystkie warzywa w cienkie plasterki. Ogórki ze skórką, paprykę w podobną grubość i cebulę w krążki. Wszystko razem delikatnie mieszamy i dodajemy sól. Przekładamy na sito i umieszczamy w lodówce. Rano płuczemy pod zimną wodą i dokładnie osuszamy. Ocet, cukier, gorczycę i imbir przekładamy do garnuszka i trzymamy na ogniu, aż cukier się rozpuści. Do gotującego wrzucamy warzywa na pięć minut. Przekładamy gorące do wysterylizowanych słoików i zalewamy płynem. Podajemy do ryby z frytkami, curry, sera, hot-doga z dijon, a nawet do śledzi. Proporcje octowe są tu idealne, a jak to pięknie chrupie!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: