Ogórkowa na gnatkach - KUKBUK
ogorkowa kukbuk

Ogórkowa na gnatkach

6-8 porcji

Ta zupa sprawia, że myślami wracamy do dzieciństwa. Klasyka polskiej kuchni w nieco odchudzonym wydaniu.

Kiszone ogórki razem z sokiem oraz lubczyk miksujemy blenderem, aż uzyskamy przecier.

Żeberka myjemy, wrzucamy do garnka wraz z przyprawami, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez mniej więcej godzinę.

Kiedy mięso jest miękkie, dodajemy obraną i pokrojoną w duże kawałki włoszczyznę oraz przecier ogórkowy i gotujemy przez kolejną godzinę.

Pół godziny przed końcem gotowania wkładamy do garnka obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki.

Zupę podajemy z łyżką śmietany.

Przepis: Fabian Wolski

Zdjęcia: Bernard Hołdys

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: