Ogon wołowy w wywarze z kozim serem i burakami - KUKBUK
ogon wolowy kukbuk

Ogon wołowy w wywarze z kozim serem i burakami

4 porcje

Wołowe ogony, włoszczyznę, liście laurowe, goździki, pieprz, kminek, tymianek i ziele angielskie zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień. Wywar gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości. W czasie gotowania zbieramy szumowiny. Ugotowane ogony luzujemy do kości, rwiemy mięso wzdłuż tak, by powstały nitki. Ponad połowę z pozyskanego mięsa pozostawiamy na drugie danie.
Cebule kroimy w kostkę, zrumieniamy na patelni, dodajemy pocięty w kostkę seler naciowy i ćwiartki buraków. Wszystko wraz z połową otrzymanych mięsnych nitek dorzucamy do wywaru. Gotujemy około 40 minut. W tym czasie kręcimy kuleczki z koziego sera, obtaczając je na końcu w posiekanych, najlepiej świeżych ziołach (na przykład: majeranku, lubczyku, tymianku i macierzance). Serowe kulki dodajemy do zupy przed samym jej podaniem.

ogon wolowy kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: