Oeufs en cocotte z wędzonym łososiem - KUKBUK
jajka losos kukbuk

Oeufs en cocotte z wędzonym łososiem

2 porcje

Lubimy zaczynać dzień od zachwytów. Jajka w kokilkach, a do tego łosoś z cytryną, wódką i miodem to gwarancja udanego dnia.

Łososia kroimy w bardzo cienkie plastry, skrapiamy sokiem z cytryny i wódką, doprawiamy solą, pieprzem oraz miodem. Odstawiamy na 15 minut. Jajka wbijamy po jednym do foremki. Dodajemy po łyżce śmietany, pół łyżki masła oraz sól i pieprz. Kiedy łosoś będzie gotowy, pieczemy jajka w 160 stopniach przez 15 minut. Plasterki łososia kładziemy na talerzu i dekorujemy pokrojoną rzodkiewką, koperkiem, rukwią wodną i kwiatami. Obok kładziemy gorące foremki z jajkami i podajemy ze świeżym pieczywem. Jajka możemy także udekorować łososiem.

 

 

Przepis: Witold Iwański / szef kuchni restauracja Aruana

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: