Nicejska uczta, czyli pan-bagnat - KUKBUK
agata wojda

Nicejska uczta, czyli pan-bagnat

2-3 porcje

Czosnek rozgniatamy i wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy posiekane fileciki anchois, wbijamy żółtka i miksując blenderem, wlewamy cieniutkim strumieniem oliwę (150 mililitrów). Wykańczamy kaparami i sokiem z cytryny. Rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, rumienimy na niej z dwóch stron dymkę, lekko doprawiamy ją solą i cukrem. Paprykę, pomidory, ogórki i cebulę kroimy w kawałki o dowolnym kształcie, dorzucamy czarne oliwki, bób i liście bazylii. Skrapiamy octem, pozostałą oliwą, posypujemy solidnie pieprzem prosto z młynka i solimy. Przekrawamy bułki, połówki pieczywa smarujemy majonezem z anchois, układamy na nim dymkę i warzywa bez mieszania. Czas na porcję tuńczyka i starte jajko na wierzch. Zamykamy kanapki drugimi połówkami bułek. I nasłuchujemy cykad.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: