Ndundari con salsa - KUKBUK
gnocchi salsa kukbuk

Ndundari con salsa

2 porcje

Ndundari con salsa di pomodoro e basilico

W misce mieszamy wszystkie składniki. Zagniatamy miękkie, wilgotne ciasto. Formujemy wałek i tniemy na 2-centymetrowe kawałki. Ndundari gotujemy w mocno osolonej wodzie, według Gennaro przez 2 minuty od wypłynięcia, ale dłużej gotowane chyba są lepsze. Najlepiej sprawdźcie sami, która wersja bardziej wam odpowiada.

Sześć posiekanych ząbków czosnku wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Pilnujemy, by nie zrobiły się brązowe. Na patelnię dokładamy pomidory z puszki i passatę. Wlewamy grappę i oliwę pomarańczową. Dusimy, mieszając. Gdy się zagotuje, wyciskamy pozostałe ząbki czosnku w prasce i dokładamy do sosu. Solimy, doprawiamy pieprzem i peperoncino. W sosie zanurzamy świeżo ugotowane kluseczki. Podajemy z bazylią.

PS Latem sos przygotowujemy oczywiście ze świeżych pomidorów. Strzelam, że 1,2 kg wystarczy. Tymczasem zima, choć łagodna, za oknem.

Więcej włoskich przepisów Bartka

© KUKBUK 2017