Nalewka morelowa z tymiankiem - KUKBUK
nalewka z moreli kukbuk

Nalewka morelowa z tymiankiem

2 litry

Płynne złoto, pachnące latem i rozgrzaną słońcem ziołową łąką.

Z cukru i wody przygotowujemy syrop i odstawiamy do wystudzenia. Owoce pestkujemy (nie obieramy) i wkładamy do słoja. Dorzucamy gałązki tymianku i zalewamy całość mieszanką spirytusu i syropu. Odstawiamy go na minimum dwa tygodnie (najlepiej na miesiąc), mieszamy dwa razy dziennie, bo owoce ciemnieją w miejscach, gdzie mają dostęp powietrza. Odcedzamy przez gazę rozpiętą na durszlaku, nie odciskamy owoców. Jeśli nalewka nie będzie klarowna, przelejmy ją kilka razy przez filtr do kawy. Możemy spożywać od razu, nie jest konieczne starzenie.

Mieszankę spirytusu z syropem możemy aromatyzować samym tymiankiem bez moreli – też będzie pysznie!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: