Nalewka z czarnego bzu - KUKBUK
Nalewka z czarnego bzu kukbuk

Nalewka z czarnego bzu

2 litry

Napar z tych owoców wzmacnia w przeziębieniach, więc nalewka też na pewno doda werwy!

Owoce myjemy letnią wodą i odkładamy na lnianą ściereczkę. Kiedy przeschną, delikatnie obrywamy je z kiści, wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem. Możemy dodać do nich cynamon, wanilię i goździki – osobno albo wszystkie razem. Owoce odstawiamy na miesiąc, raz dziennie potrząsając delikatnie słojem, by zamieszać nastaw. Pół litra wody zagotowujemy, wsypujemy cukier, czekamy, aż drugi raz zawrze, wyłączamy gaz i ostawiamy do wystudzenia. Owoce odcedzamy przez durszlak, by uzyskać nalew. Mieszamy go z syropem i ponownie odstawiamy na miesiąc.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: