Nalewka cytrynowa z kwiatami czarnego bzu - KUKBUK
cytrynowa_nalewka_bezczarny_kukbuk

Nalewka cytrynowa z kwiatami czarnego bzu

4 1/2 litra

Cytrynowy zawrót głowy!

Baldachy czarnego bzu układamy na papierowym ręczniku i pozostawiamy na godzinę, aby wyszły z nich owady. Odcinamy grube łodygi, zostawiamy tylko delikatne gałązki. Wrzucamy 25 kwiatostanów do litrowego słoika. Zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z 1 cytryny, zdejmujemy z ognia. Zalewamy kwiaty jeszcze ciepłym syropem. Odstawiamy na tydzień w zamkniętym słoju.

Resztę cytryn (25 sztuk) szorujemy drucianą myjką w gorącej wodzie. Przekrawamy je na pół. W większym, 6-litrowym słoju układamy ciasno połówki cytryn na przemian z resztą kwiatostanów (50 sztuk) czarnego bzu. Zalewamy spirytusem aż po brzeg słoja. Zamykamy go szczelnie i odstawiamy na tydzień.

Po tygodniu zlewamy syrop z czarnego bzu, odcedzając kwiaty. Zlewamy również alkohol z dużego słoja. Wyciskamy sok z cytryn z nalewki. Mieszamy go ze zlanym spirytusem i syropem z czarnego bzu. Przelewamy do butelek.

 

Przepis i zdjęcia: Tosia Kolo / Burczymiwbrzuchu.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: