Nalewka cytrusowo-korzenna - KUKBUK
nalewka cytrusowo korzenna

Nalewka cytrusowo-korzenna

8 porcji

Kilka tygodni leżakowania w słoiku i w Święta możecie cieszyć się płynną esencją zimowych smaków.

W garnuszku zagotowujemy wodę z cukrem i pilnujemy, by w całości się rozpuścił. Odstawiamy do ostygnięcia. Mandarynki i cytrynę dokładnie myjemy i obieramy ze skórek oraz białych błonek. Owoce umieszczamy w litrowym słoju. Dokładamy skórkę z cytryny (ważne, aby z niej także pozbyć się białej części, zwanej albedo) i przyprawy. Zalewamy syropem cukrowym i spirytusem. Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na 3-4 tygodnie (regularnie, raz dziennie, ją mieszamy, na przykład potrząsając słojem).

Po upływie tego czasu zawartość słoika przecedzamy przez sito wyłożone gazą i przelewamy do butelek. Odstawiamy nalewkę jeszcze na 1-2 dni, by smaki dokładnie się połączyły.

Przepis i zdjęcia: Plate of  Joy

  • Agata Walas

    myslicie ze jak zrobie teraz to na sweita bedzie juz gotowe?

  • tomeksss

    Szkoda, że przepisów KUKBUKa nie można zapisać.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: