Naleśniki z nadzieniem mięsno-porowym z pieczonym jabłkiem - KUKBUK
nalesniki agata wojda

Naleśniki z nadzieniem mięsno-porowym z pieczonym jabłkiem

12 - 15 sztuk

Wypełnione sycącym nadzieniem naleśniki sprawdzą się jako pożywny lunch w mroźne zimowe dni.

Cebule kroimy i podsmażamy na maśle. Pora dokładnie myjemy. Odcinamy najtwardszą zieloną część, pozostałą kroimy w cienkie plastry. Wrzucamy je na patelnię i lekko szklimy na maśle. Zalewamy winem, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Zostawiamy na 5 minut na niedużym ogniu. Jabłka kroimy na pół – wszerz. Zostawiamy części z ogonkiem, pozostałe obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w małe kawałki. Dodajemy je do porów i dusimy jeszcze przez jakiś czas. Przez maszynkę do mielenia (z sitkiem o drobnych oczkach) przepuszczamy ugotowane mięso: udka kurczaka i mostek wołowy, marchewkę oraz ciepłe pory z jabłkiem. Łączymy z podsmażoną cebulą, gałką muszkatołową, cynamonem, przyprawiamy solą i pieprzem. Na chwilę przekładamy na patelnię i lekko tylko rumienimy na mocnym płomieniu. Jeśli uznamy, że farsz jest zbyt suchy (do naleśników zawsze powinien być dość wilgotny), możemy wlać trochę bulionu. Nadzienie nakładamy na naleśniki, zwijamy jak krokiety. Podajemy po podsmażeniu razem z pozostałymi częściami jabłek, które możemy upiec lub przyrumienić i poddusić na maśle z odrobiną cukru. Popijamy tym razem nie barszczem, a cydrem!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: