Naleśniki kukurydziane z duszonymi warzywami - KUKBUK
nalesniki kukurydziane kukbuk

Naleśniki kukurydziane z duszonymi warzywami

ok. 12 naleśników

Nowe życie naleśnika - pietruszka i curry w kukurydzianym cieście, a w środku ulubione warzywa.

Semolinę, mąkę kukurydzianą i pszenną, sól, pieprz, curry wsypujemy do miski, dodajemy jajka oraz około 200 ml mleka i łączymy, energicznie mieszając trzepaczką. Dolewamy kolejne porcje mleka oraz śmietankę, wciąż mieszając trzepaczką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut.

W tym czasie przygotowujemy warzywa. Myjemy je (poza cebulą), kalarepkę obieramy, kroimy w małą kostkę, cukinię w półplasterki, paprykę czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w cienkie słupki lub paski.

Kapustę siekamy. Cebulę tniemy na ćwiartki, następnie rozkładamy na warstwy. Do woka na sporą ilość rozgrzanej oliwy wrzucamy kolejno: kalarepkę, paprykę, cebulę, cukinię i na końcu, po mniej więcej 15 minutach, kapustę. Dodajemy sól, pieprz, miód i gałązkę rozmarynu. Przykrywamy i przez mniej więcej 30 minut, aż warzywa zmiękną, dusimy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Jeśli to konieczne, w trakcie duszenia dodatkowo podlewamy je oliwą.

 

Do ciasta naleśnikowego tuż przed smażeniem dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.

Smażymy naleśniki na maśle.

Na każdym placku, na środku, układamy porcję duszonych warzyw. Zwijamy naleśnik w rulon, przewiązujemy gałązką natki pietruszki, posypujemy serem startym na grubych oczkach. Naleśniki muskamy kropelkami oliwy. Można dodatkowo posypać szczyptą curry.

Naleśniki najlepiej smakują bardzo ciepłe, w doborowym towarzystwie. Polecają się na kolację z patelni, odgrzewane koniecznie na maśle.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: