Najsłynniejszy włoski deser: Tiramisu - KUKBUK
kukbuk tiramisu

Najsłynniejszy włoski deser: Tiramisu

6-8 porcji

To deser legenda. Kochają go dzieci i dorośli, psy i koty – przynajmniej moje. Ale skąd się wziął, tego nikt nie wie!

Do zaparzonej i przestudzonej kawy, ewentualnie lekko osłodzonej, wlewamy alkohol. Żółtka ubijamy z cukrem. Kiedy krem będzie puszysty, dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy szpatułką. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z kremem na bazie mascarpone (mieszamy, nie używając miksera, bo mascarpone popłynie).

Savoiardi zanurzamy na krótko w kawie z alkoholem. Układamy warstwę namoczonych ciastek na dnie prostokątnej, niezbyt wysokiej formy, nakładamy na nie warstwę kremu i przykrywamy ją biszkoptami, pamiętając, by ułożyć je pod kątem prostym w stosunku do tych na spodzie – łatwiej będzie nakładać gotowe tiramisu. Ciasteczka przykrywamy kremem, a wierzch posypujemy gorzkim kakao!

Odstawiamy na mniej więcej 4 godziny.

 

PS

Niektórzy nie używają białek i z kremem zatrzymują się na etapie żółtek z mascarpone. Sprawdźcie, która wersja bardziej wam smakuje!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: