Najprostszy przepis na guacamole ze świeżymi pomidorami - KUKBUK
kukbuk awokado glowne przepis

Najprostszy przepis na guacamole ze świeżymi pomidorami

2-4 porcje

Jak uzyskać najlepszą konsystencję, smak i kolor tego meksykańskiego przysmaku?

Pomidora wrzucamy na kilka sekund do wrzątku, a następnie hartujemy w zimnej wodzie, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Szalotkę kroimy w plastry, łączymy z natką kolendry lub pietruszki i chili, solimy, odstawiamy na minutę, po czym ucieramy dokładnie w moździerzu lub siekamy nożem. Awokado przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Wydłubujemy miąższ łyżką i rozdrabniamy go w misce widelcem. Dodajemy zmiażdżoną natkę z chili i szalotką, kostki pomidora oraz sok z cytrusów i sól do smaku.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: