Najlepszy przepis na choinkowe pierniczki - KUKBUK
najlepsze pierniczki kukbuk

Najlepszy przepis na choinkowe pierniczki

Masło, miód i cukier roztapiamy na patelni ustawionej na małym ogniu.

Wszystkie sypkie składniki mieszamy w misce. Dodajemy do nich jajko i lekko przestudzoną mieszaninę miodu, cukru i masła. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Będzie bardzo rzadkie. W razie potrzeby podsypujemy je mąką. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na dobę lub do zamrażarki na 2 godziny. Po schłodzeniu tniemy na mniejsze porcje, wałkujemy na grubość około 5 milimetrów, za pomocą foremek wycinamy pierniki. Robimy duże dziurki na zawleczki do wieszania na choince – pierniki trochę urosną, więc dziurki mogą się zasklepić. Jeśli chcemy mieć pierniczki z witrażykiem, wycinamy w nich mniejsze kształty, swoiste okienka, w które wsypujemy potłuczone landrynki. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis i zdjęcia: Kukbuk

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: