Nadziany kurczak - KUKBUK
kurczak faszerowany kukbuk

Nadziany kurczak

4-6 porcji

Jeśli zgadzacie się z tym, że drób najlepiej jest upiec w cytrusach, to nie musicie już szukać innych przepisów!

Kurczaka płuczemy, osuszamy i nacieramy solą. Zmiękczone masło mieszamy z posiekaną kolendrą, startym 1 cm imbiru, posiekanymi dwoma ząbkami czosnku oraz skórką otartą z połowy pomarańczy i jednej cytryny. Za pomocą noża oddzielamy delikatnie skórę kurczaka od piersi. W tak powstałą kieszonkę wciskamy delikatnie masło i staramy się rozprowadzić równomiernie po piersi kurczaka. Pozostałe cytrusy kroimy w ćwiartki, imbir w paski, a czosnek rozdrabniamy na ząbki, ale nie obieramy ich. Tym wszystkim faszerujemy kurczaka. Pieczemy w 180 stopniach przez 1,5 godziny.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: