Mus z białej czekolady z kardamonem i marakują - KUKBUK
mus z białej czekolady kukbuk agata wojda

Mus z białej czekolady z kardamonem i marakują

1 słoik

Mleko wstawiamy na noc do lodówki z wyłuskanymi ziarnami kardamonu i liśćmi laurowymi – koniecznie szczelnie przykryte folią spożywczą. Następnego dnia przecedzamy przez drobne sitko.

Mleko podgrzewamy w rondelku. Na parze nad nim rozpuszczamy białą czekoladę. Łączymy ją z mlekiem, dokładnie mieszamy i przekładamy masę do miski. Studzimy.

Śmietanę i białka – osobno – ubijamy na sztywno. Do wystudzonej mieszanki czekoladowej delikatnie dodajemy najpierw białka, potem ubitą śmietanę. Wstawiamy na 4 godziny do lodówki, znów szczelnie zakrywszy rondelek folią (możemy także nałożyć deser do pucharków i te po przykryciu folią schować do lodówki).

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, przyrumieniamy na nim pocięte w plasterki banany (po 1-2 minuty). Dodajemy cynamon, miód i wlewamy ostrożnie rum. Rumiane, słodkie plastry bananów smarujemy masłem orzechowym i układamy na wierzchu deseru. Do środka, na boki lub na wierzch wpuszczamy sok wyciśnięty z marakui. Wystarczy przez wyszorowaną wyciskarkę do czosnku przepuścić wydrążony łyżeczką miąższ owocu lub przetrzeć go przez małe sitko, pamiętając, że pestek nie używamy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: