Mus z wędzonej ryby, awokado i białego sera - KUKBUK
wedzona ryba awokado twarog kukbuk

Mus z wędzonej ryby, awokado i białego sera

1 porcja

Szprotki pozbawiamy głów i ogona, a makrelę – ości. Miksujemy pulsacyjnie z obranym awokado, z dodatkiem soku z cytryny. Przekładamy do miski, dodajemy chrzan, ser, masło w temperaturze pokojowej i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Serwujemy na przykład z kalafiorem pomarańczowym z ogórkiem i imbirem.

 

Kalafior rozdzielamy na duże różyczki. Zagotowujemy sok z pomarańczy z dodatkiem miodu. Zanurzamy w gorącym różyczki kalafiora i odstawiamy na pół godziny, aby nabrały aromatu owoców. Kroimy na cienkie plastry, solimy i mieszamy z oliwą. Ogórek ścieramy na cieniutkie plasterki i wrzucamy do miski z lodem i imbirem. Po 30 minutach odsączamy, solimy, słodzimy i skrapiamy octem. Serwujemy porcję musu z ryby z plasterkami ogórka wymieszanymi z kalafiorem. Lubię podać majonez ze świeżym estragonem i z odrobiną żółtego curry. Rozgrzewka przed wielkanocnym śniadaniem – do jaj.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: