Mus czekoladowy z crème fraîche - KUKBUK
mus czekoladowy kukbuk

Mus czekoladowy z crème fraîche

4 porcje
mus czekoladowy kukbuk

W rondelku zagotowujemy wodę. Nad rondelkiem mocujemy miskę. Do miski wkładamy masło, czekoladę oraz 50 ml śmietany. Rozpuszczamy nad kąpielą wodną.

 

Następnie zdejmujemy miskę z rondelka i delikatnie studzimy. Teraz dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Pozostałą śmietanę dokładnie ubijamy po czym łączymy z czekoladą. Mus przekładamy do naczynek i wstawiamy na trzy godziny do lodówki.

 

Przed podaniem dodajemy śmietanę oraz ścieramy wiórki z mlecznej czekolady.
Tak przygotowany deser najlepiej zaserwować w towarzystwie Karmi Żurawina o głębokich, karmelowych nutach z wyczuwalnymi akcentami
wonnej żurawiny, ciemnej wiśni, czekolady i czarnego bzu.

 

Więcej dań dopasowanych do piw znajdziecie tu: Dania do piwa.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: