Mus chałwowy „Pan Chałwa” - KUKBUK
mus chalwowy kukbuk

Mus chałwowy „Pan Chałwa”

1 mała miska

500 ml śmietanki bardzo mocno schładzamy. 100 ml nalewamy do miski, dodajemy posiekaną białą czekoladę. Ustawiamy na garnku z gotującą się wodą, aby miska nie dotykała wody i mieszamy. Kiedy czekolada rozpuści się, dodajemy pokruszoną chałwę i bardzo dokładnie rozpuszczamy. Chałwa idealnie wtopi się w czekoladę i otrzymamy gładką masę. Wymaga to cierpliwości i mieszania. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ubijamy śmietanę z ogromnym wyczuciem na lekką piankę. Dodajemy ją do przygotowanej wcześniej czekolady z chałwą i śmietaną – najpierw połowę, mieszając najdelikatniej jak umiemy, a potem drugą. Przekładamy do miski lub cukierniczej tuby. Mus będzie zastygał kilka godzin w lodówce. Ostrożnie przestrzegam i przypominam, jak trudnym zawodem jest cukiernik. Powiem tylko, że ten banalny deser można zwarzyć, przegrzać, przebić, zmaślić i zasłodzić, wciąż nie zmieniając proporcji. Powodzenia!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: