Mule zapiekane pod ziołową panierką - KUKBUK

Mule zapiekane pod ziołową panierką

6 porcji

Afrodyzjak dla smakosza - owoce morza, zioła i chrupiąca panierka.

Mule płuczemy i oczyszczamy z narośli. Uszkodzone wyrzucamy. Otwarte uderzamy o blat stołu, jeśli się zamkną, to znaczy że są dobre, a jeśli nie – nie nadają się do spożycia.

Szalotki i czosnek siekamy i wrzucamy na rozgrzaną w rondlu oliwę. Po chwili dodajemy oczyszczone mule, potrząsamy i smażymy 30 sekund. Wlewamy białe wino i przykrywamy. Po minucie odkrywamy i wyciągamy otwarte mule. Ugotowane i otwarte układamy w naczyniu do zapiekania.

Opłukane świeże zioła i kapary siekamy. Blendujemy z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy bułkę tartą, żeby powstała lekko kleista panierka ziołowa. Obsypujemy nią mule – najlepiej, żeby dostała się do środka.

Piekarnik z opcją grilla nagrzewamy do 170 stopni. Pieczemy w nim mule przez 3 minuty, aż się zrumienią.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: