Mule z kruszonką - KUKBUK
mule kukbuk

Mule z kruszonką

4 porcje

Mule starannie oczyszczamy. Na odrobinie oliwy przesmażamy 1 ząbek czosnku i posiekane peperoncino (lub papryczkę chili). Wrzucamy mule, połowę posiekanej natki pietruszki i wlewamy białe wino. Przykrywamy garnek i dusimy przez 2 minuty. Odcedzamy – zachowujemy sos, w którym mule się dusiły. Te, które się nie otworzyły, wyrzucamy, z otwartych usuwamy jedną część muszli.

Z bułki tartej, utartego sera oraz reszty czosnku i natki pietruszki przygotowujemy mieszankę, którą będziemy przykrywać mule w muszlach. Solimy ją do smaku. Wlewamy do niej tyle sosu, w którym dusiły się mule, żeby powstała masa nieco wilgotna, ale nadal sypka. Na muszle nadkładamy łyżką po porcji bułki tartej z czosnkiem i pietruszką. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy z wierzchu oliwą.

Zapiekamy przez 12 minut w 220 stopniach. Mule są gotowe, kiedy bułczana masa nabierze lekko złotego koloru.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: