Mule duszone w piwie ze słodką śmietaną i rozmarynem - KUKBUK
Mule duszone w piwie kukbuk

Mule duszone w piwie ze słodką śmietaną i rozmarynem

2 porcje
Mule duszone w piwie kukbuk

Małże płuczemy w zimnej wodzie i czyścimy z zabrudzeń za pomocą noża. Otwarte muszle wyrzucamy.

 

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Następnie dodajemy cebulę, czosnek, chili, oraz rozmaryn i dusimy do momentu aż cebula zmięknie. Teraz dodajemy małże, dolewamy piwo i śmietanę. Przykrywamy garnek i dusimy małże. Gdy wszystkie się otworzą odkrywamy go. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Przed podaniem wyrzucamy małże które są zamknięte. Do tego dania polecamy piwo Okocim Jasne Pełne. Przez swoją goryczkę i aksamitną strukturę doskonale komponuje się z tym daniem, jak z innymi owocami morza.

Więcej dań dopasowanych do piw znajdziecie tu: Dania do piwa.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: