Mule w cydrze z pesto paprykowym - KUKBUK
mule w cydrze kukbuk

Mule w cydrze z pesto paprykowym

4 porcje

Ukryte w muszelkach popularne owoce morza z dodatkiem gęstego, mocnego w smaku pesto

Paprykę myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, układamy na blaszce do pieczenia i skrapiamy oliwą. Pieczemy w rozgrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut.

Na rozgrzanej suchej patelni prażymy orzechy pinii przez 3-4 minuty. Przekładamy je do moździerza i rozgniatamy.

Wyjmujemy paprykę z piekarnika. Przykrywamy na 5 minut folią aluminiową, potem obieramy ze skórki.

Do moździerza z orzeszkami pinii dodajemy kolendrę, czosnek oraz pozbawioną skóry i pestek, pokrojoną pieczoną paprykę. Doprawiamy pieprzem, dokładamy ser starty na tarce o małych oczkach, oliwę i ucieramy na jednolitą masę.

Mule myjemy (wybieramy tylko zamknięte muszle). Szalotkę kroimy w drobną kostkę. W garnku podsmażamy szalotkę na oliwie. Dodajemy umyte mule.

Marchew i seler kroimy w bardzo drobną kostkę. Dorzucamy do muli. Zalewamy cydrem, przykrywamy i gotujemy przez 15 minut.

Na talerzu układamy ugotowane mule i dokładamy przygotowane pesto. Dekorujemy kilkoma listkami kolendry.

 

Przepis: Joseph Seeletso

 

Więcej przepisów bez soli znajdziecie na Facebooku, na profilu Gotujmy zdrowo.

mule w cydrze kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: