Muffiny kokosowo-czekoladowe ze śliwkami - KUKBUK
muffiny kokos czekolada kukbuk

Muffiny kokosowo-czekoladowe ze śliwkami

8 sztuk

Te czekoladowe babeczki nie zawierają glutenu, masła ani cukru, a mimo to stanowią idealny deser na ponury dzień.

Piekarnik rozgrzewamy do 165 stopni. Daktyle zalewamy porto, dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy na bok.

Wszystkie składniki na muffiny (oprócz śliwek) wkładamy do jednej miski i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Przelewamy do 8 foremek na muffiny (po 2 łyżki masy na foremkę). Śliwki kroimy na ćwiartki i układamy na górze muffinek lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy 20 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Daktyle razem z porto przelewamy do rondelka i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Miksujemy blenderem na gładki gęsty sos. Jeśli jest za rzadki można jeszcze trochę zredukować, gotując. Jeśli jest zbyt gesty, można rozrzedzić go wodą.

Po upieczeniu muffiny studzimy, a następnie dekorujemy łyżką kwaśniej śmietany, łyżką sosu z porto i posiekanymi orzechami.

Przepis i zdjęcie: Alicja Dymczak, czystytalerz.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: