Muffiny z kajmakiem i kruszonką - KUKBUK
muffiny kajmak kruszonka kukbuk

Muffiny z kajmakiem i kruszonką

12 sztuk

Puszyste ciasto z kawałkami jabłek, maślana kruszonka i jeszcze do tego kajmak? To muffinki dla kulinarnych hedonistów.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Najpierw robimy kruszonkę. Mąkę, pokrojone w kostkę zimne masło oraz cukier wkładamy do miski i ugniatamy opuszkami palców, aż powstaną zbite okruszki. Odkładamy do lodówki. Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce mieszamy jajka z cukrem, jogurtem i masłem. Dodajemy cynamon i gałkę muszkatołową i mieszamy. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Wlewamy zawartość miski do mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy do momentu połączenia się składników. Ciasto powinno zostać lekko grudkowate. Formę do muffinów wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem do ½ wysokości. Następnie nakładamy 2 łyżeczki masy kajmakowej i pokrywamy warstwą pozostałego ciasta. Posypujemy kruszonką i pieczemy przez 25-30 minut.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: