Msemmen - naleśniki marokańskie - KUKBUK
nalesnik marokanskie kukbuk

Msemmen – naleśniki marokańskie

14 porcji

Orientalne naleśniki z kaszą manną i miodem.

W misce mieszamy mąkę z manną i solą. Powoli wlewamy wodę, wyrabiając ciasto ręką – powinno być na tyle miękkie, aby można było z niego uformować kulę. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.

Masło i olej podgrzewamy w rondelku.

Blat smarujemy tłuszczem, obok ustawiamy miseczkę z manną.

Ponownie wyrabiamy ciasto, powinno odchodzić od ręki i brzegów miski. Zanurzamy dłonie w tłuszczu i dzielimy ciasto na kulki wielkości brzoskwini.

Dłońmi rozciągamy każdą kulkę ciasta na kwadratowy placek, największy i najcieńszy, jaki uda się uformować. Następnie składamy go w prostokąt wielkości mniej więcej 10 na 6 centymetrów – górę i dół zakładamy do środka, potem również lewy i prawy bok. Każdą warstwę smarujemy tłuszczem i posypujemy manną. Brzegi ciasta dociskamy i jeszcze lekko rozciągamy na boki.

Kiedy w ten sposób przygotujemy wszystkie naleśniki, smażymy je na suchej patelni, z dwóch stron na złoty kolor.

Podajemy z miodem.

Przepis i zdjęcie: Monika Domańska/Chilitonka.com

© KUKBUK 2017