Mrożony nugat - KUKBUK
mrozony nugat KUKBUK

Mrożony nugat

1 foremka

Francuski deser z chrupiącymi migdałami, tym razem w letnim wydaniu.

Rodzynki i posiekaną w kostkę kandyzowaną skórkę pomarańczową zalewamy alkoholem i – żeby przesiąkły jego smakiem – odstawiamy na godzinę, a najlepiej na całą noc.

Migdały grubo siekamy i lekko prażymy na suchej patelni o grubym dnie (jak tylko zaczną pachnieć, zdejmujemy z ognia). Na tej samej patelni łączymy 100 g cukru i wodę, podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając, aż zacznie tworzyć się karmel. Gdy lekko zbrązowieje, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy migdały. Dobrze mieszamy, po czym jeszcze na minutę lub dwie wstawiamy na ogień, by karmel trochę ściemniał. Dodajemy masło, dokładnie mieszamy i wylewamy masę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę tak cienko, jak tylko się da. Kiedy zastygnie, kruszymy ją na kawałeczki.

Śmietankę ubijamy, aż będzie prawie sztywna, i wstawiamy do lodówki, by dodatkowo stężała.

Białka ubijamy, aż staną się miękką pianą, dodajemy 25 g cukru i ubijamy jeszcze przez minutę. Żółtka miksujemy z miodem, aż zgęstnieją, podwoją swoją objętość, zrobią się bladożółte i kremowe (3-4 minuty).

Dużą metalową łyżką lub szpatułką nabieramy porcję ubitych białek i delikatnie przekładamy ją w środek ubitych żółtek, po czym szerokim, zagarniającym gestem przykrywamy je pianą z żółtek. To samo robimy z łyżką bitej śmietany. Takimi szczodrymi, lecz uważnymi gestami przekładamy resztę białek, uważając, by nie mieszać zbyt gwałtownie. Dodajemy owoce i alkohol oraz pokruszony nugat. Kilka razy delikatnie mieszamy, by równomiernie rozprowadzić dodatki, i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia terriny, foremki chlebowej lub ramekinów, jeśli chcemy zrobić kilka mniejszych porcji. Przykrywamy dokładnie folią i zamrażamy. Nugat potrzebuje co najmniej 5-6 godzin, by solidnie zastygnąć. Przed podaniem wyjmujemy go z naczynia, kroimy w plastry i pozwalamy odtajać kilka minut w temperaturze pokojowej. Serwujemy na talerzykach – tradycyjnie z gorącym sosem brzoskwiniowym lub malinowym.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: