Moscato zabaione z gruszką - KUKBUK
moscato_zabaione kukbuk

Moscato zabaione z gruszką

4 porcje

Gruszki obieramy i kroimy w równą kostkę. Wino z wanilią  i cukrem podgrzewamy. Do gorącego syropu dodajemy pokrojone gruszki i gotujemy  około 3-4 minut. Zestawiamy naczynie i pozostawiamy gruszki w gorącym syropie na kolejne 10 minut. Wszystkie składniki kremu łączymy ze sobą i ubijamy w kąpieli wodnej, aż zgęstnieją. Tak przygotowanym kremem polewamy gruszki wyjęte z syropu. W Wenecji powiadają, że ich wersja zabaione przynosi olbrzymi przypływ sił witalnych, do wykorzystania głównie w sypialni (wiadomo, to Wenecja). Wersja Miłosza z owocami również postawiła nas na nogi, bo zamiast usnąć, mimo późnej, ciepłej nocy raczyliśmy się jeszcze prosecco, podsumowując wieczór. Bo takich wieczorów ze wspólnym gotowaniem w Trattoria Mia ma być więcej, są już dwa kolejne terminy. I ma być o wiele bardziej egzotycznie. A ja pisząc dziś o zabaione tak sobie pomyślałem, że świetnie połączy się z malinami. Dlatego kończę i lecę do sklepu.

Bartka Kieżuna.

© KUKBUK 2017