Morskie ragoût z koprem włoskim - KUKBUK
ragout morskie kukbuk

Morskie ragoût z koprem włoskim

4 porcje

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy na nią marchewkę, cebulę, fenkuł, soczewicę. Smażymy na małym ogniu przez 5 minut, dodajemy wino i passatę. Odparowujemy, mieszając, przez 5 minut. Przekładamy do żaroodpornego garnka. Na suchej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy mieszankę owoców morza i dodajemy czosnek. Po 2-3 minutach przerzucamy do warzyw. Wlewamy wywar, dokładamy liście laurowe, oregano i ostrą paprykę. Doprawiamy solą, szczyptą cukru, przykrywamy szczelnie i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na mniej więcej godzinę. W trakcie pieczenia być może będziemy musieli dodać więcej wywaru. Serwujemy wymieszane z octem, z grubymi grzankami z bagietki, gdy tylko kalmary uznamy za miękkie.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: