Morele z sezamem i jogurtem - KUKBUK
morele pieczone kukbuk

Morele z sezamem i jogurtem

3 - 4 porcje

Ukręcamy jogurt z 2 łyżkami miodu. Przykrywamy szczelnie i wstawiamy do lodówki lub, pod pełną kontrolą, do zamrażalnika. Genialne w tym deserze jest uchwycenie w jogurtowym kremie tego momentu, gdy zaczyna się lekko zmrażać i zastygać w kształt kulki na morelach.

Morele kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Zasypujemy 2 łyżkami cukru i 1 wyszorowaną i pokrojoną w kostkę pomarańczą. Odstawiamy na 20 minut. Na patelnię wsypujemy cukier – nie poruszając nim na małym ogniu, pozwalamy przemienić się w bursztynowy karmel. Dodajemy sok wyciśnięty z ½ pomarańczy i 2 łyżki miodu. Wsypujemy sezam. Dokładnie mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Studzimy. Morele układamy na blaszce do pieczenia skórką do góry. Wierzch oblewamy cukrem i pomarańczami z macerowania. Pieczemy około 10 minut, do momentu gdy powstanie lekka piana. Studzimy. Przekładamy na grube sito, zlewamy sos i kawałki pomarańczy do małego garnuszka, dodajemy sok z reszty pomarańczy i redukujemy do gęstego syropu. Uwaga, można wlać odrobinę likieru, na przykład morelowego. Można też dodać szczyptę cynamonu. Niektóre morele po upieczeniu kapitalnie dają się obrać ze skórki, inne całkowicie nie. Spróbujcie. Sezam kroimy na małe kawałki. Morele podlewamy przecedzonym sosem, obkładamy łyżkami jogurtu i obsypujemy sezamem. Wszystko tuż przed podaniem.

© KUKBUK 2017