Montini di mandorle - KUKBUK
purim ciasteczka kukbuk

Montini di mandorle

Włoskie ciasteczka z migdałów, do chrupania w purim lub bez okazji.

Mąkę migdałową i cukier wsypujemy do miski i mieszamy, by połączyć składniki. Wbijamy jajka (lub 1 jajko), wsypujemy skórkę z pomarańczy, wlewamy likier i znów mieszamy. Z powstałej masy lepimy kuleczki, które zgniatamy delikatnie pięcioma palcami, tak by uzyskać kształt stożka. Tak przygotowane górki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej 8 minut.

PS 1

Triesteńscy Żydzi zamiast arancello używają rumu lub grappy, ale moim zdaniem wersja podkręcona pomarańczami jest najlepsza. Do mąki migdałowej można dodać łyżkę kakao, by otrzymać górki czekoladowe.

PS 2

Można też wpaść do mnie na warsztaty do Menory. W sobotę 4 marca będziemy przygotowywać słodycze na nadchodzący Purim! I są jeszcze wolne miejsca.

PS 3

Migdałowce na Sycylii właśnie kwitną – o czym donoszę z Katanii. Lojalnie uprzedzam, zapach tylko dla osób o najsilniejszych nerwach! Mój nos zwariował! Piękny aromat, ale jego intensywność przechodzi ludzkie pojęcie!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: