Miodownik - KUKBUK
Miodownik kukbuk

Miodownik

1 ciasto

Masło mieszamy z cukrem, dodajemy jajko, miód i śmietanę, a następnie mąkę. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na trzy części. Z każdej rozwałkowujemy blat wielkości kartki A4 i pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

 

Polewa

Cukier wsypujemy do rondelka, dodajemy wodę. Mieszamy i gotujemy do momentu, gdy karmel uzyska bursztynowy kolor. Zestawiamy z ognia i dodajemy powoli podgrzaną śmietanę i wanilię (uwaga, reakcja może być bardzo gwałtowna). Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

 

Krem

200 ml mleka zagotowujemy, w pozostałej ilości rozprowadzamy budyń, mąkę i cukier i dodajemy do gotującego się już mleka. Mieszamy do momentu, aż krem zgęstnieje i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy stopniowo masło w temperaturze pokojowej, cały czas miksując krem na wysokich obrotach miksera.

 

Wcześniej upieczone blaty przekładamy kremem, a górną warstwę ciasta smarujemy polewą karmelową i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Podajemy z owocami leśnymi i lodami waniliowymi.

 

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: