Miniserniczki czekoladowe z karmelem i lawendą - KUKBUK
miniserniczki kukbuk

Miniserniczki czekoladowe z karmelem i lawendą

6-8 porcji

Ciastka miksujemy na pył i mieszamy z masłem i solą. Gotową masą wylepiamy spody małych foremek (albo formy do muffinów).

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Jajka miksujemy z cukrem i serkiem, pod koniec dodajemy stopioną czekoladę i dobrze mieszamy. Serową masę wylewamy na wylepione spody i pieczemy około 25-30 minut w 170 stopniach.

Cukier podgrzewamy w rondelku z grubym dnem, aż stanie się brązowy i przezroczysty. Dodajemy masło, dobrze mieszamy, po czym nadal mieszając, dodajemy śmietanę. Gotujemy karmel jeszcze około 20 minut, aż zgęstnieje.

 

Upieczone serniczki polewamy karmelem i posypujemy szczyptą suszonej lawendy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: